18:9 Formatı Bir İhtiyaç Mı, Yoksa Yeni Bir Trendden Mi İbaret?
Son zamanlarda mobil teknoloji alanında, özellikle teknoloji fuarlarında görmeye alıştığımız format olan 18:9 ekran boyutu, mobil dünyadaki yüzdesini giderek arttırmaya başladı. Bu büyümenin iki farklı sebebi olabilirdi. Bunlardan ilki; alanında söz sahibi firmaların arkasından giden küçük ölçekli firmaların trendi yakalama arzusu, ya da kullanıcı ihtiyaçlarına cevap verme ve yeni bir teknolojik yaklaşımla kişisel kullanımda yaşanan problemlerinin önüne geçme düşüncesi.
Kullanım Kolaylığı Açısından, 16:9 Formatını Tahtından Edebilecek Mi?
18:9 ekran boyutu ve inceleştirilmiş çerçevelerle telefonların kasası aynı kalırken, ekranların büyüdüğünü gözlemleyebiliyoruz. Ayrıca genişliği azalan ve boyu uzayan telefonlarla tek el kullanımına adeta bir nostalji yaşatırcasına geri dönüyor olduğumuz da bir gerçek. Bu sayede hem günümüzün çoğunu bakarak geçirdiğimiz ekranlardan fedakarlık etmemiş, hem de bu memnuniyeti tek el kullanımıyla da harmanlamış oluyoruz. İşletim sistemleri son zamanlarda ekranı ikiye bölerek iki farklı uygulamayı tek ekranda çalıştırmayı zaten kullanıcılarına sağlamışlardı. Bu bölünmüş ekranların ikisinin de kare görünümünde olması, ekstra bir kolaylık da getirecektir.
Mobil Uygulamalar Ve Oyunlar Bu Geçişe Hazırlıklı Mı?
Uzun yıllardır yazılımlarını ve dizaynlarını 16:9 formatına uygun tasarlayan uygulamalarda ve oyunlarda bu geçişin sancılı olacağı kesin gibi. Çünkü ekran içeriğinde kazanılan yeni alanların uyum sağlanmaması durumunda, kullanıcılar ekranın alt ve üstünde siyah bar sorunuyla karşılaşacaklar. Ancak büyüklüğünü ispat etmiş birçok uygulama ve oyunun, rol model olurmuşçasına hızlı bir şekilde yeni formata uyum sağladığını görüyoruz.
Farklı Camiaların Duruma Bakış Açısı Pozitif Mi?
Bu bağlamda baktığımızda 3 Oscar ödüllü görüntü yönetmeni Vittorio Storaro, Leonardo Da Vinci’nin 15. yüzyılda yaptığı L’Annonciation tablosunun 18:9 formatında resmedildiğini fark ettiğini ve bu farkındalık sonrasında çektiği filmlerde bu formattan asla vazgeçmediğini söylüyor. Ve aynı zamanda bu görüntü boyutunun izleyicilere en uygun boyut olduğunu düşündüğünü de ifade ediyor.
Ömrünü ne belirleyecek?
Kısa vadede kullanım açısından çeşitli hatalara sebebiyet vereceği malum olsa da uzun vadede tüm firmaların amiral gemisi diye tabir edilen telefonlarına bakarak, yeni formatımızın bu olduğunu öngörmek kahinlik vasfı gerektirmiyor. İhtiyaçların yenilikleri doğurduğu cümlesinin ışığıyla hareket edersek, yeni ihtiyaçlar doğana kadar mobil dünyanın ekran formatını adeta hep birlikte belirlemiş bulunuyoruz…