içinde ,

Yetişkin Eğitimlerinde Yeni Yaklaşımlar

Gençler iş hayatına girene kadar sürekli eğitim ve sınavlardan geçtikleri için artık eğitim dendiğinde olumsuz davranışlar sergiliyorlar. Özellikle yarışma veya test gibi uygulamalarda “yine mi?” sendromu yaşıyorlar. Tabi bu herkes için geçerli değil, bazı gençler iş hayatında bile kurslara, seminerlere katılarak, hatta yüksek lisans ve doktora çalışmalarına devam ederek kariyerlerine yeni bir şeyler katmaya çalışıyorlar.
Yıllardır yetişkinlere eğitim veren biri olarak bazı gözlemlerimi sizinle paylaşmak istiyorum. Öncelikle eğitim verdiği konuda eğitmenin iş hayatında deneyimi olması ve başarı hikayeleri olması önem kazanıyor. İkinci önemli konu ise bir konuyu öğretmeye çalışmak yerine, katılımcıların kendilerinin düşünerek doğru davranışı fark etmesini sağlamak gerekiyor. Bunun yanına uygulama ve masa grubu çalışmalarını eklediğinizde katılımcılar kendi deneyimlerini de birbirleriyle paylaşmaya başlıyorlar. Bu tür bir çalışmada eğitimci olmak yerine moderatör görevi üstlenmek, planlanan konulara bağlı kalınarak öğrenme hedefine yönlendirmek gerekiyor. Konular kısa, öz ve hızlı bir şekilde işlenmeli, örnek olaylar veya canlandırmalarla akılda kalma oranı arttırılmalıdır. Özellikle teknoloji kullanarak katılımcıların etkinliğe ilgilerinin arttırılması gerekiyor. Örneğin sunum yerine animasyon veya video, test yerine akıllı cihazlar üzerinden eğlenceli örnekler ve interaktif çalışmalar hazırlanması gerekiyor.
Eğitim işine soyunan kişilere önerim ise yeni teknolojileri yakından takip ederek, onları kullanmayı öğrenmeleridir. Artık bir tek ppt sunumu hazırlayarak eğitim verme devri kapandı. Sunumları eğitimcinin kılavuzu olarak planlama devri ise çoktan bitti. Katılımcı, yaratıcı, ilgi çekici, akılda kalıcı deneyimleri içeren bir eğitim planı yapılmadıkça, katılımcı gençleri memnun etmek mümkün değil. Eğitim hazırlarken şunu unutmamak lazım: Katılımcıların bir kısmı benzer eğitimleri almış olabilir ve önceki eğitimi ile sizinkini karşılaştıracaktır. Muhakkak özgün çalışmalar ve fikirler ortaya koymalısınız. Bazen bir cümle bile insanların bakış açısını değiştirip hayatlarına yeni yönler verebilir. Eğitim sonunda kendilerine en az birkaç konu seçerek, yarın bunları uygulayacağım düşüncesi ile ayrılmaları gerekiyor.

Tayfun Türkalp

Ne düşünüyorsun?

Yazar Tayfun Türkalp

Tayfun Türkalp İEL ve ODTU işletme mezunu. 1980 Yılından beri Özellikle NCR, ALCATEL, gibi Bilişim sektörü firmalarında Pazarlama direktörlüğü ve Genel Müdürlük yaptı. Sektörün sivil toplum örgütü olan TUTED de başkanlık yaparken Telekom sektörünün serbestleşmesi alanında yoğun çalışmalar yaptı. Eksen Dış Ticaret, Test Teknoloji Aş, İletikom Eğitim ve Danışmanlık Şirketlerini kurdu. Halen İletikom Ltd Genel Müdürü olarak Yönetim Danışmanlığı ve eğitimler vermektedir. Uluslararası bir Sivil Toplum Örgütünün Uluslararası Eğitmen sertifikası olan Tayfun Türkalp, aynı zamanda video Eğitimler ile Dünya gençlerine faydalı olmaya çalışmaktadır.

Bir yanıt yazın

Günümüzde Sosyal Girişimcilik ve İyi Örnekler

Fütürist Murat Şahin ile Geleceğe Dair Röportaj