Bunun cevabını müzik dinlerken ver. Geçen bir arkadaşıma ne dinlersen ne hissedersin dedim ve bana ‘düğünde ya da konserlerde eğlenceli müziklerde gözlerim dolar’ diye cevap verdi. İlk önce anlam veremedim. Sonra düşününce onun aslında mutlu olmadığı bir ortamda bulunduğunu anladım. Demek ki duygusal müzikler sadece insanı hüzünlendirmiyor. Bir başka ‘adam’ ise “şarkıda beni etkileyen bir söz varsa duygulanırım” dedi ve devam etti “gönülden gönüle bir yol var görünmez” diye…
Anlamadığımız bir dildeki şarkı bizi rahatlatabilir fakat anladığımız dildeki şarkı ne tarzda olursa olsun anlam yükleriz. Nasıl bir ruh halinde olursak olalım o şarkıyı yaşamak isteriz. Birden şarkıya ayak uydurabiliriz. Bence müzik anlatamadığımız her şeyi dile dökmektir. Bence müzik, olmak istediğimiz duyguyu yaratmaktır.
Biliyor musunuz? Sizi her türlü duygudan uzaklaştıracak bir eylem planım var. Sizi kötü yapmaktan, sizi bunalıma girmekten, sizi belki takıntılı olmaktan kurtaracak bir eylem planı. Öz güven ve cesaret verir size. Müzik diyemem sadece. Stresinizi ya da üzüntünüzü birine patlayarak ya da zarar vererek değil; bir enstrümanda bir hobide, bir filmde, ya da sporda atabilirsiniz. Sadece bunların en kolay yoludur müzik…Düşünsenize en sevdiğiniz şarkıyı bir enstrümanda siz çalıyorsunuz ve söylüyorsunuz.Sizin o an hissedeceğiniz duygu ‘mükemmelim’ olacaktır.
İnsan müzik dinlerken cesaretlenir. İnsan müzik dinlerken konuşamadığını söyler. Aşkını,sevincini,üzüntüsünü dile getirir. Bir de akşam olmuş ve kendinle başbaşasın. İşte o zaman sesini duymuşsundur kendinin. Bilinmesi çok zor sonuçlar doğurur ruhun sürekli. Her an gebedir duygularımız bir olaya.Hazır olsan da olmasan da gelir hayatının ortasına. Başetmek ise sana düşer. İlk düşündüğünle ya da çaresizliğinle karar verme. Aç bir müzik ve dinle. Yanında sadece sen olsun. Sonra kendine sor. Ben ne yapmalıyım? diye…
Eda SiSMaN İzmiR 21.04.2019