içinde ,

İnsan Kaynaklarında Oryantasyon

Değerli Okurlarım,

Bu yazımda oryantasyonun önemine kısaca değinmeye çalıştım, umuyorum ki okurken işe yeni başladığınız zamanları hatırlar ve şuan ki pozisyonunuza hangi deneyimleri kazanarak geldiğinizi hatırlarsınız.

Oryantasyon : İşletmelerde işe alım gerçekleştikten sonra yeni personelin işe alıştırılma eğitimine oryantasyon denir.

Unutmayalım ki eğitim çalışanın verimini  arttırdığı gibi bütün olarak işletmedeki organizasyonun da performansını arttırır.

Günümüzdeki  hızlı değişim ve gelişen teknoloji neticesinde şirketlerde kurum içi  eğitimler kaçınılmazdır ve işe alıştırma eğitimi yapıldığı gibi ‘’eğitimin sürekli’’ olması gerektiği unutulmamalıdır yani çalışanın oryantasyon sürecinden sonra da eğitime ihtiyacı vardır.

Şirketlerde eğitim çalışanın işe başladığı tarihten itibaren  başlar ve çalıştığı firma için o çalışandan görev tanımı dahilinde neler beklenildiği ve işyerinde bulunduğu pozisyonu gereği yüksek performans sergileyebilmesi adına  işten ayrılacağı tarihe kadar sürer.

Oryantasyonun Süreçleri

  1. Bilgilendirme: çalışılacak şirketin, departmanın ve işin tanıtılması: şirket yapısı ve çalışanın kurum içindeki görev alacağı departmanın önemi, kurum içindeki konumu ve çalışandan neler beklendiği yani görev tanımıdır. Çalışana işyerinin kuralları, kullanacağı ofis malzemeleri ve iletişimin nasıl olması gerektiğine kadar tüm kurallar anlatılır.
  2. İşe Alıştırma: Çalışanın yapacağı asıl işin detaylı olarak uzun süredir orada çalışan işinde uzman bir kişi tarafından anlatılması aşamasıdır ki en önemli kısmı da burasıdır çünkü işe yeni başlayan bir kişiye bir sürü işi üst üste vererek bir de işi tamamlama süresi verip yalnız bırakmak doğru bir yöntem değildir. Burada yapılması gereken işin uygulamalı olarak anlatılması ve birkaç somut örnekle kişiye işin teslim edilmesidir. Ofis çalışanı ise dosya örnekleri ya da üretim çalışanı ise yapılacak üretimde elde edilecek çıktı ne ise birkaç uygulamalı örnekle işin gösterilmesi, teknik olarak olması gereken ağırlık, ölçü, uzunluk vb. detayların anlatıldığı bir dokümanın çalışana mutlaka verilmesi gerekir.
  3. Uygulama ve İyileştirme: Oryantasyonun buraya kadar anlatılardan ibaret olmadığını unutmayalım. Oryantasyonda önemli konu ‘’doğru yapılan planlamadır.’’ İşin en baştan başlayarak yani kişiye kurumun, işin, görev tanımının ve işletmeye dair tüm bilinmesi gerekenlerin detaylı ve akılda kalıcı bir şekilde anlatılması ve yeni başlayan çalışana  tanınan deneme süresince destek olarak deneme sürecinin tamamlanmasına  kadar kişiyi getirebilmek işin kilit noktasıdır.

Başarılı Olmayan bir Oryantasyonun Sonuçları:

  • Zaman kaybı
  • Performans kaybı,
  • Maliyet kaybı,
  • Personel tatminsizliği,
  • Güven kaybı.

Yağmur Karacan

Freelance İnsan Kaynakları Danışmanı

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

23 Nisan’da Çocuk Sevmek

Gerekmiyorsa Kurumsallaşma