içinde ,

İşe Alım 4.0

Şimdi moda bu: Herhangi yeni bir ifadenin sonuna 4.0 yazmak; -teknoloji, internet, sosyal medya, nesnelerin interneti derken- akla ‘ortaya karışık’ bir yöntemler bütününü getiriyor. Yeni nesil işe alım teknikleri de bu tariften farklı değil. İşte dünyadan ve Türkiye’den güncel uygulama örnekleriyle son moda işe alım teknikleri!

Yapılandırılmış mülakat, yetkinlik bazlı mülakat, STAR tekniğiyle hazırlanmış mülakat soruları derken artık yeni, yepyeni araç ve yöntemlerin kullanıldığı işe alım teknikleri kurumların İnsan Kaynakları (İK) birimlerinin gündemlerinde yer almaya başladı. Gündem maddesi değişince beklentiler de farklılaşıyor elbette. Bu yeni araç ve yöntemler adayların hem yetkinliklerini hem de davranışlarıyla kurum kültürüne uyumlarını değerlendirme konularında oldukça iddialı.

Öncelikle hangi yeni teknik olursa olsun istisnasız tümünde uygulamada ‘gamification-oyunlaştırma’ dediğimiz yaklaşım var. Teknikler, bir oyun kurgusu içerisinde yaratıcı düşünce ve tasarımı besleyen bir motivasyonla sunuluyor ve uygulanması bekleniyor.

Video Mülakatlar: Video mülakatlar tek yönlü ve interaktif olarak ikiye ayrılıyor. Özellikle zaman tasarrufunu hedefleyen büyük ölçekli kurumlar, başvuruların ön elemelerinde tek yönlü video mülakatlarını benimsemeye başladılar. Öncelikle bu hizmeti profesyonel olarak sağlayan yazılım kuruluşlarıyla birlikte kurumun ihtiyaçları ve kriterleri doğrultusunda hazırlanacak bir video mülakat kurgusuna karar vermek gerekiyor. Genellikle adaylara 4 ila 8 soru yöneltiliyor. Bu soruların yanıtlanması, yanıtların kaydedilmesi ve sağlanan otomatik bağlantı üzerinden video mülakatın başvuru yapılan kuruma gönderilmesi için ise adaylara 3-5 gün arasında süre veriliyor. İşin kurnazlığına kaçmayı düşünenler için de gerekli tedbirler alınmış: tanınan bu 3-5 günlük hazırlık süresi içerisinde yanıtlarınızı dilediğiniz gibi prova edebilirsiniz ancak sağlanan linke tıkladığınızda kaydedeceğiniz videoyu sadece ve maksimum 2 kez düzeltebilirsiniz. Böylece adayların zaman yönetimi, mükemmeliyetçilik, kurallara uyum, iletişim ve azim gibi özelliklerini tek yönlü video mülakata verdikleri yanıtlarla ön elemeden geçirmek oldukça kolaylaşıyor.

İnteraktif mülakatlar ise zaten uzun zamandır SkypeÒ benzeri programlar aracılığıyla yapılan görüşmelerin tek yönlü video mülakatlarda sözü edilen yazılımlarla kaydedilebilir ve sonradan tekrar tekrar izlenebilir hale getirilmesiyle daha da kolaylaşıyor.

Prezantasyon: Adaydan kurumun faaliyet gösterdiği sektörle ilgili bir konuda prezantasyon hazırlaması isteniyor. Prezantasyonun süresi genellikle 10-30 dakika arasında değişebiliyor. Hazırlık aşamasında da farklı bir odada sağlanan prezantasyon gereçlerini kullanarak adaya sunum süresinin yaklaşık olarak 3-4 katı kadar zaman tanınıyor.

Holoportasyon – Sanal gerçeklikle mülakat: 2017 yılının Ağustos ayından itibaren bankacılık sektörünün devlerinden Lloyds Group’un yetiştirme elemanı (MT) seçmelerinde holoportasyon tekniğiyle mülakatlara başlanması hedefleniyor. En iyileri değerlendirmeye alabilmek adına operasyon maliyetleriyle kıyaslanmayacak derecede cüzi bir yatırım maliyeti gerektiren holoportasyon yöntemiyle dünyanın neresinde olursa olsun adayların mülakata alınmaları mümkün.

Gizli değerlendirici: Özellikle perakende ve bankacılık sektörlerinde halen bir işyerinde çalışmaktayken iş arayış devam eden adayların değerlendirilmesinde kullanılan bu yöntem için profesyonel ajanslar devreye giriyor. Bu ajanslardaki profesyonel oyuncular sıkı bir eğitimden geçirildikten sonra müşteri, tedarikçi veya adayın görev alanıyla ilgili herhangi bir diğer üçüncü parti kimliğinde adayla iletişim kuruyor. İşini yaparken mesleki bilgisinin, davranışlarının, kurumsal kültüre uyumunun değerlendirildiği bu yöntemde ayrıca adaylar farkında olmadan mülakat stresi de yaşamamış bir şekilde en doğal halleriyle performanslarını sergilemiş sayılıyorlar.

Senaryolaştırılmış kurgulu işe alım süreçleri: Bu yöntemde sürecin içinde birçok oyuncu yer alıyor. Bazı uygulamalarda birkaç ayı bulan senaryo kurgusunda ketumluk ve adayların doğal tepkilerinin değerlendirilebildiği ortamlar yaratmak hem önemli hem de öncelikli. Örneğin Heineken firmasının adayların kurum kültürüne uyumunu, tutkusunu, motivasyonunu ve başkalarına enerjilerini olumlu bir biçimde geçirebilme özelliklerini değerlendirdiği senaryolaştırılmış kurguda işe alım süreci başından sonuna 2,5 ay sürmüştür.

Sıra dışı sorular: Her ne kadar son 3-4 yıldır Google, Microsoft, Facebook gibi adaylar tarafından en fazla tercih edilen firmalar mülakatlarda sıra dışı sorular sormayı bırakmış görünseler de adayların farklı düşünebilme becerilerinin değerlendirilmeye çalışıldığı bu yöntemin modası hiç geçmeyecek gibi görünüyor. İşte size popüler sıra dışı sorulardan örnekler:

  • Doğuştan gözleri görmeyen birisine sarı rengi nasıl tarif edersiniz?
  • CV’nize yaz(a)madığınız şeylerden bahsedin.
  • Babaannenize modemin ne olduğunu onun anlayabileceği dille tarif edin.
  • Dünyadasın. Bir mil güneye, 1 mil batıya, 1 mil kuzeye gittin ve tam olarak yine başladığın yerde olduğunu fark ettin. Neredesin?

Sıralanan tüm yöntemler ciddiyet ve samimiyetle emek istiyor. Bir o kadar da zaman! Basit bir mülakata bile adayın özgeçmişini çalışarak hazırlanmanın, yaptığımız işe saygı şartı olduğunu düşünürsek en iyileri / kurumumuza en uygunları seçebilmek için de bu yeni yöntemlerin zihinlerde de uygulamada da büyük hazırlıklar gerektirdiği açık.

Mehpare Şayan KİLECİ

mskileci@gapdanismanlik.com

  Kaynaklar:

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Sosyal Medya hayatımızı ne kadar etkiliyor?

Hislerin Yönetimi ile İletişim