içinde ,

STEM Nedir? STEM Eğitim Neden Önemlidir?

Bu yazıda son günlerde çok popüler olan ve beni de çok yakından ilgilendiren STEM –  Science, Technology, Engineering, and Mathematics- konusu üzerine değineceğim . Nedir bu STEM, gelecek nesillerin STEM alanlarında çalışmak üzerine teşvik edilmesinde yetersizliği, bu alanlarda hala doldurulamayan kadrolar gerçekten de bu kadar üstüne düşülmeye değer konular mı? 

STEM eğitimiyle birlikte çocukların önyargılarını kırıp kodlama kelimesinden korkmayı bırakması, programlama mantığına aşina olması, hayatımızın hemen hemen her yerinde gördüğümüz teknolojik cihazlara sadece kullanıcı gözüyle bakmayı bırakıp, üretken ve düşünen bir beyinle ortaya bir ürün koymaya elverişli hale gelmesi hedefleniyor. 

 İstatistikler gösteriyor ki her geçen gün ortaya çıkan yeni meslek gruplarıyla birlikte bir milyondan fazla kadro açığı olmasına rağmen üniversite öğrencilerinin sadece 16%’sı bu alandaki bir bölümde çalışmayı tercih ediyor. Her gün yeni alan ve meslek dalları ortaya çıkarken bu alanlarda çalışan insanlara olan arz da giderek artıyor. 

  Peki neden STEM eğitimi üzerine eğilmeliyiz? Buna verilecek en basit cevap bu alanlarda bir kariyer hedefi yapmak isteyen kişilerde gerekli altyapıyı oluşturmak, başka alanlara ilgili kişilere de STEM eğitimiyle kazanılabilecek toolları(araçları)  kullanma yeteneğini kazandırmak. Eğer bu eğitim üniversite öncesinde kaliteli ve yeterli olabilirse hem üniversitelerde bu alanlara yönelen insan sayısında bir artış olacak hem de bu alanları tercih etmiş kişilerin üniversiteye adaptasyonları artacak ve okul bırakma oranları düşecek.

 STEM’i sadece mühendislik ya da data bilimi olarak görmek çok büyük bir yanılgı olurdu çünkü Silikon Vadisindeki IT pozisyonlarına seçilen kişilere bakıldığında görülebilir ki hepsi matematik ve bilimin dilinden anlayan insanlar. Örneğin günümüzde her iş finans üzerine kurulu ve de matematiksiz bir finans düşünülemez. Bir diğer örnek olarak tamamen dijitalleşmeye giden iş dünyasında dijital dünyadan bihaber insanların günümüz dünyasına entegre olması gerçekten imkansız. 

Peki STEM eğitimi nasıl verilmeli? Bir toplumda öğretmenler ebeveynlerden sonra bir ulusun şekillenmesi ve inşası konusunda en büyük role sahip grup. Bu yüzden STEM eğitimi veren eğitmenlerin de sadece STEM alanlarında çalışan ya da çalışmayı planlayan insanlara odaklanmak yerine herkesin bu eğitimi almasına özen göstermesi çok önemli bir nokta. Ancak bu şekilde toplum matematik ve teknoloji dilini okuyabiliyor hale gelebilir.

STEM ile ilgili alanlardan biriyle uğraşmak horizon genişletir, eğer bilimsel düşünme öğrenilebilirse hata ve deneme yapma teknikleri de öğrenilebilir. Burada kilit nokta problemleri yaratıcı biçimde çözmek, sorgulamak ve bir şeylerin nasıl işleyip çalıştığını algılayabilmek. Bu yüzden her çocuk mutlaka bu eğitimden geçmeli.  İyi bir STEM eğitimi sıkıcı, tekdüze ya da sadece pure matematik ya da bilim üzerine değil; multidisipliner, bağlantı kurmaya yarayan bir temel üzerine kurulmalı.

Kısacası, STEM eğitimi bir toplumun şekillenmesinde çok büyük bir role sahip, bu yüzden eğitmenlere çok büyük görev düşüyor. Eğitmenler sadece bu alanla ilgilenen kişilere değil herkese ulaşabilecek metotlar izlemeli çünkü STEM eğitimi herkes için özellikle günümüz yaşamının vazgeçilmez bir parçası olmuş durumda ve STEM toollarını kullanmadan yaşamak neredeyse imkansız.

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Hislerin Yönetimi ile İletişim

Hipertimik Mizaç