Nedir Bu Start-up?
Sıfır noktasından işe başlayan bir şirket için kullanılan terim olarak tanımlanmaktadır. “Girişim” olarak kendini kabul ettiren bir kavram olmuştur.
Nasıl Bir İşe Alım Süreci İzlenmeli?
İngilizce adıyla “founding team”, Türkçe’deki karşılığıyla “kurucu kadro”, start-up’larda 2-3 kişiden oluşur ve bu kadro start-up’ın çekirdeğini oluşturur. Kurucu kadro, zaman içerisinde ekibi genişletmek için işe alımlar yapmaya başlar. Fakat, start-up’larda insan kaynakları yönetimi çok planlı ve organize bir şekilde yapılmaz. Yapılması da gerekmez. Sistemli süreçler yerine sosyal ilişkilere dayanan bir işe alım süreci gerçekleşse de yine de bu süreçte bazı detayları atlamamak gerekir.
1. Neden ve Nasıl Birine İhtiyaç Var Analiz Etmek
Ekibinizde neden ve nasıl birine ihtiyacınız var? Öncelikle aradığınız kişinin departmanına, kime bağlı çalışacağına; pozisyon veya ünvanına ; tam zamanlı mı, remote mu çalışacak birini aradığınıza karar vermeniz, tüm sürecinizin temelini oluşturur. Bu süreçte alternatif ünvanları, alternatif çalışma tarzlarını ve ücret skalasını belirlemeniz gerekir. Örneğin; Yazılım Uzmanı pozisyonunda arayışınız olduğuna karar verdiniz. Ekip ile bir araya gelerek, bu pozisyonun çalışma tarzına karar vermek gerekir. Bu hem işe alım sürecini hızlandıracaktır hem de karar verme sürecini rahatlatacaktır.
2. Yaratıcı Bir İş İlanı Hazırlamak
Nasıl birine ihtiyacınız olduğu konusunu netleştirdikten sonra sıra iş ilanı hazırlamakta. Uzun uzun cümlelerle, yan yana yazılan beklentiler, istenilen kişilerde her bilginin aranıyor görünmesi, profesyonellerin oldukça şikayet ettiği ve iş ilanlarına başvuru sürecini negatif yönde etkileyen bir unsur. Özgün ve yaratıcı iş ilanları hazırlamak daha fazla akılda kalmanızı sağlayacaktır. Bu sebeple şirket kimliğine ve diline uygun iş ilanı formatı oluşturmaktan çekinmeyin.
3. Başvuruları Hızlı Değerlendirmek
Start-up bir firmaysanız hız sizin için ön plandadır ve bunu işe alım sürecinize de yansıtmalısınız. Başvuruları almaya başladıktan sonra hızlı bir değerlendirme yaparak bu süreci hızlandırabilirsiniz.
Adayları değerlendirirken aşağıdaki soruları gözden geçirin:
Başvuran kişi; pozisyon ve mevcut ekipte olmasını istediğiniz yetkinliklere ne kadar uygun?
Belirlediğiniz olmazsa olmaz kriterlerden kaçını CV’sinde görüyorsunuz?
İş deneyimleri belirlediğiniz özelliklere uygun mu?
Projelerini ya da çalışmalarını daha iyi inceleyebileceğiniz başka bir link paylaşmış mı?
Bu çalışmalar şirketinizde ihtiyaç olan ve beklediğiniz çalışma alanlarına yakın mı?
Daha önce çalıştığı şirketlerde ne kadar süre çalışmış?
Ne kadar sıklıkla iş değiştiriyor?
Lokasyon ve çalışma türü belirlediğiniz bu şartları destekliyor mu?
CV’de ya da başvuruda kullandığı iletişim tarzı sizin için uygun mu?
4. İş Görüşmelerini Organize Etmek
İş görüşmelerini organize etmek, hem şirket hem profesyonel tarafında en zorlu süreçlerden biri. Bu sebeple öncelikle görüşmelerinizi nasıl yapmak istediğinize karar vermeniz gerekiyor.
İlk görüşmenizi;
Telefon üzerinden mi,
Online platformlar aracılığıyla mı,
Yoksa yüz yüze ofisinize davet ederek gerçekleştirmek mi istiyorsunuz?
Sonrasında görüşmenizin aşamalarına ekibinizle birlikte karar verin.
5. Nasıl Bir Profil Tercih Etmelisiniz?
“Full-stack” profilleri tercih etmelisiniz. Tam olarak Türkçe’ye henüz çevrilmemiş kavramlardan biri “full-stack”tir. Kısaca açıklamak gerekirse; sadece bir konuda ihtisas sahibi olmayan, birden fazla uzmanlığa sahip tecrübeli kişiler için kullanılan bir sıfattır. Eğer bahsettiğiniz kişi bir yazılımcı ise “Full-stack developer”, bir pazarlamacı ise “Full-stack marketer” arıyor olmalısınız. Full-stack profiller start-up’lara hem hız hem de maliyetten tasarruf sağladıkları için gittikçe daha fazla talep gören profiller olmaya başlamıştır.
6. Ya Aldığımız Personel İşten Ayrılırsa?
“Yedekleme stratejileri” geliştirmeli ve uygulamalısınız. Aradığınız kişiyi buldunuz ve işe aldınız. İşe aldığınız kişi birkaç ay sonra herhangi bir sebeple işinden ayrılabilir veya siz kişiyi performansından memnun olmadığınız için işten çıkarabilirsiniz. Sadece yeni ekip üyelerinde değil, çok güvendiğiniz ve uzun süreden beri ekibinizde yer alan bir kişi ile de benzer bir problemi yaşayabilirsiniz. Ekipteki bu gibi ani kayıpların start-up’ın faaliyet hızına olumsuz etki edeceği kuşkusuzdur. Hızın düşmemesi ve çalışmaların aksamaması için boşalan koltukların mümkün olduğunca hızlı bir şekilde doldurulması gerekmektedir. Bunu başarmak yedekleme stratejileri geliştirmek ve uygulamakla mümkündür.