Sürdürülebilirlik popüler bir kavramdan öte artık hayatımızda uygulamak zorunda olduğumuz bir alışkanlığa dönüşmek durumunda kaldı.
Özellikle çevresel sürdürülebilirlik, kaynaklarımızın kısıtlı olduğu ve iklimimizin değiştiği gerçeğini artık bilmekten öte tecrübe etmeye başladığımızdan beri hayatımızda etkili oluyor.
Ancak yine de hayatımızı ne kadar adapte ettik, ne kadar alışkanlıklarımızı değiştirdik derseniz eminim hepimiz daha çok yolun başında olduğumuzu düşünüyoruzdur.
En çok vakit geçirdiğimiz ve en çok enerji tüketip atık yarattığımız yer olan ofislerimizi düşünelim mesela.Ne kadar dikkatli davranıyoruz ofiste? Eğer hala birilerinin bir şeyleri değiştirilmesini bekliyorsak çok da iyi etmiyoruz.
Çok basit şekilde ofisimizi çevresel olarak daha sürdürülebilir duruma getirebiliriz.
Çevremizdeki kişileri buna dahil etme
Eğer bir ekip lideriyseniz öncelikle bu işin ancak birlikte bir istek ve özveri ile olacağını bilmek gerekir. Ekiplerinize bunu anlatmak ve onların katkılarını istemekle işe başlamak en önemlisi.
Eğer bir ekip yönetmiyorsanız, o zaman yöneticinizi bu çalışmayı başlatmak üzere ikna etmeniz, bunun için de yapılacak çalışmaların şirkete olan faydalarından bahsetmeniz iyi olacaktır.
Daha az enerji kullanma
Ofisteki ışıkların led ışıklarla değişmesi çok büyük oranda enerji tasarrufu sağlar. Bizim yapabileceklerimiz ise, akşam çıkarken ışıkları kapatmak, kullanılmayan odalarda ışıkların kapalı tutulması, sunum bittikten sonra hemen projeksiyon ve TV’lerin kapatılması ve ofisten çıkarken herkesin bilgisayarını kapatması kadar basit ama etkilidir.
Daha az kağıt kullanma
Ne kadar fazla dokümanı öylesine basıyoruz ki… Dijital data saklama ve gerekli olmadıkça baskı almamak, yazıcı kullanılması gerektiği zamanlarda ise en azından renksiz, arkalı önlü baskı opsiyonlarını tercih ederek ve geri dönüştürülebilir kağıt kullanarak kağıt israfını azaltabiliriz.
Bunun için en iyi yöntem aylık tüketim miktarını tüm çalışanlarla paylaşıp bu farkındalık sonucu düşüşü göstermek ve yaptıklarının etkisini, katkı sağlayan kişilerin görmesine fırsat vermek olacaktır.
Tekrar tekrar kullanma & geri dönüşüm
Geri dönüşüm kutularını ofise yerleştirmek ve atıkları uygun kutulara göre atmak bu konuda ilk yapmamız gereken adımlardan biri.
Bununla birlikte ofiste kullanılan plastik veya karton bardak, plastik çatal kaşık ve tabaklar en fazla atık yarattığımız alanlar. Günlük kullanmıyor olsanız bile doğum günlerini kutlarken yarattığınız atıkları bir düşünün!
Ofiste her bir çalışan için tekrar kullanılabilen bir şişe olması ve sebil ya da su damacanasından su doldurarak su içilmesi, misafirler için belli sayıda bardakların ofiste olması ve yine çay/ kahve tüketiminde termos bardakların kullanımı çok büyük bir atığın önüne geçecektir.
Daha çok bitki yetiştirme
Bitkiler sadece kişilerin mutluluğunu ve dolayısıyla ofis içindeki verimini arttırmakla kalmaz aynı zamanda havadaki oksijen oranını arttırarak daha temiz hava solunmasını sağlar.
Sürdürülebilirliğe değer veren tedarikçilerle çalışma
İş kartvizitlerinin basılmasından, ofis dergilerine ve daha bir çok tedarikçilerle çalıştığımız konularda belli sertifikalara sahip geri dönüştürülmüş malzemeleri kullanan tedarikçileri tercih ederek bir fark daha yaratabiliriz.
Peki bu değişim sonucunda çevreyi dünyamızı korumak dışında ne kazanacağız derseniz, cevap kar ve motivasyon olarak verilebilir.
Ortak bir hedef için çalışan ve katma değer yarattığının farkında olan çalışanlar işlerine daha çok değer verecek ve bağlılıkları artacaktır. Özellikle yeni nesil çalışanların şirketlerinden beklediklerinin sadece iyi bir maaş olmadığını artık hepimiz biliyoruz. Çevresine duyarlı bir şirkette çalışmak ve kendilerinin de katkı sağladığını görmek, iş bağlılığı düşük olan bu nesil için bakış açısını değiştirebilir.
Bu değişimlerin maddi sonuçları ise takdir edildiği noktada yine insanların aslında etkilerinin ne kadar büyük olduğunu da gözler önüne serecek ve şirket üst yönetimlerinin daha da fazla değer vermesini sağlayacaktır.
Bu olumlu sonuçlar ve hem bireysel hem de ekip olarak yaratılan başarı motivasyonu arttıracaktır.
Eğer büyük bir şirketteyseniz ve tüm şirkette bu değişiklikleri yapamayacağınızı düşünüyorsanız, en azından departman olarak başlayabilirsiniz. Yaptıklarınızın sonuçlarını hem maddi hem de düşürdüğünüz atık rakamı anlamında paylaşarak şirketin tamamının dahil olmasını sağlayabilirsiniz.
Unutmayın her değişim bir kişinin attığı bir adımla başlar.
Sevgiyle kalın.