içinde ,

Günümüzde Sosyal Girişimcilik ve İyi Örnekler

Ben girişim hayatına ve bilişim dünyasına 2011 sonu tam anlamıyla 2012 yılında girdim. Yusuf Kurt ve ekibinin devir aldığı, ilk göz ağrım, eski çalışmam;  www.tamkaynak.com  bugün yolculuğuna devam ederken, onun açtığı başka bir yolda, Aytunga’da, takım arkadaşlarımla birlikte, emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Şahsen yaptığım tüm işlerde gönülden çalışmak, topluma katkı sağlamak ve öncü olmak esas duruşum olmuştur. Bu yüzden beni tanımladığını düşündüğüm üç kelime; karar, azim, fayda vazgeçilmez ilkelerimdir. Burada karşılıksız yazmamın nedeni de budur. Elimden geldiğince, fırsat buldukça fayda sağlayacağına inandığım içerikleri buradan sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Şu günlerde sosyal girişimlerin çoğalması ne hoş ki dikkat çekici seviyede. Melek yatırım ağlarının ve kuluçka merkezlerinin zaman içinde varlıklarının artması bu tür de çalışmalara yeni sığınma limanı yaratmış durumda. Ancak zamanında  bu yapılar bile henüz girişimcilik, startup, inovasyon kavramlarını tam anlamıyla uygulamaya koymakta olgunlaşmamış iken, kar amacı gütmeyi öncelik olarak görmeyen sosyal girişimcilik örnekleri buralarda ‘nasıl yer bulabilir?’ sorusu akıllarda yerini koruyordu. Bu tip çalışmalarda, üretilen çalışmanın sosyal pazarlama aracı olmaması önemli bir detaydır. En azından sosyal pazarlama aracı olup, ticari duruş sergileyecek ise bu  mutlaka çalışmanın amacına odaklı, kendi çizgisinde kalmalıdır. Kar amacı gütmemek ve projelerin maliyetinin yüksek oluşu ve tavizsiz duruş, dediğim gibi eskiden mevcut kanallardan yatırım veya destek almayı zorlaştırıyordu. Neyse ki o sıkıntılı günler sanırım geride kaldı.

Bugün görüyorum ki, sosyal girişimlerin sayısı giderek artıyor. Topluma fayda sağlayan güzel işler hızla destek alarak  ülkeye değer katıyor. Benim gözlemlediğim ve size tavsiye edeceğim birkaç sosyal girişimden bahsetmek istiyorum.

https://good4trust.org/

Sosyal girişimcilik konusunda deneyimli bir isim olan Change.org’un Doğu Avrupa ve Batı Asya direktörlüğü yapmış Uygar Özesmi’nin ‘İYİLİK YAP’ mottosuyla hayata geçirdiği bir çalışmadır. Tabi söz konusu Uygar Hoca olunca bilinmeli ki o, kendisini sosyal girişimciden çok, tanıdığım kadarıyla aktivist olarak tanımlıyordur. İşin bu kısmı lütfen karıştırılmasın. Sosyal girişimcilik ve aktivistlik arasında kavramsal olarak pek  fark olmasa da, eylem farkı mutlak vardır. Ve kendisi benim daha çok girişimcilik yönüyle takip ettiğim bir isimdir. Good4trust ne yapıyor? Çevreci üretilen, çoğunlukla doğallığı korunan sağlıklı ürünleri üretenlerle, özellikle onları tüketerek dünyanın hayatta kalışına destek sağlamak isteyen bireylerin bir araya geldiği sosyal paylaşım ve etkileşim platformudur.. Platform için kar amacı kesinlikle amaç değildir. Platformda üretici olarak bizzat kendileri seçiyorlar. Bu eleme aynı zamanda güven verici. Amaç dünyanın yaşamına katkı sağlamak. Bu anlamda üretici olamıyorsanız tüketici olun diyerek bu bilincin farkındalığına katkı sağlıyorlar. Böylece belli bir kültüre özgün paylaşım ekonomisi de yaratmış oluyorlar.

https://reflect.ist/

Eray Erdoğan, Egemen Filiz, Ece Altunmaral ve Edipcan Yıldız tarafından kurulan, Birleştirilmiş Milletler’in belirlediği ‘Sürdürülebilir Kalkınma Sürdürülebilir Kalkınma Hedefleri‘ için, “sorumlu üretim” ve “sorumlu tüketim” kavramlarının çıkış noktası olarak seçilmiş bir girişimdir. Üretimin her aşamasında adil ticaret şartlarının gözetildiğinden ve kullanılan her metaryalin organik, geri dönüştürülmüş veya ileri dönüştürülmüş olduğundan emin olan Reflect; üretiminden, paketlemesine ve dağıtılmasına kadar bütün süreçlerini sürdürülebilir bir çerçevede yapıyor. Reflect “Hamdi Ulukaya Girişimi” programına kabul alan 6 girişimden biridir. Reflect, giyim ürünlerinin satışının yanı sıra sanat terapisi atölyeleri de düzenliyor. Ve her atölyesinde moda ile farklı bir toplumsal duyarlılığa dikkat çekiyor. Marka kendisini aktivist olarak tanımlıyor.

Umarım bu tip yaratıcı ve ilham veren fikirler daha çok desteklenir ve artar.

Kök Basmane(http://imece.com/proje/kok-basmane/)

Farklı şehirlerden, farklı ülkelerden toplulukları kaynaştırarak gıda üretimine bölgesel anlamda güçlü markalaşma yaratmayı hedefleyen ilginç bir çalışma.

İzmir’in Basmane semtinde doğan Kök Project çalışması olan Kök Basmane, bugün ağırlıklı olarak Diyarbakır, Mardin ve Suriye’den göç etmiş mahallelilerin hijyenik, kanunlara uygun bir çerçevede kendi ekonomik değerlerini yaratmaları projenin varmak istediği noktadır.. Bölge eşrafının kendisine özgü reçetelerinin çıkarılması, eğitim, gıda üretimleri ile mahallenin değerine uygun yeniden markalaşması için çalışmalar yürütülmektedir. Satış imkanı sunulabilecek otantik semt pazarının yaratılması yakındır diyebiliriz. Ayrıca kadın iş gücünü artırarak toplumsal entegrasyon adına gıdanın bir araç olarak kullanılmasını güçlendirmektedirler.

Semi Hakim ve ekibine başarılar diyelim. 🙂

http://garaj.co/

Kendisini geliştirmek isteyen öğrenciler ile startupları bir araya getiriyor. Benim en sevidiğim örneklerden biridir.

Boğaziçi Üniversitesi öğrencilerinin bir araya gelerek kurduğu, Murat Karademir’in kurucu ortak olarak önderlik ettiği çalışma en hızlı öğrenme ağlarından biri. Bir hackerspace olarak doğdu ve geleceğe yön vermeye, güçlü adımlarla devam ediyor. Büyümeleri ve global ölçekte duyulacak başarılar yaratmaları onlar için en büyük arzumdur.

Buraya daha yazmak istediğim çok örnek var. Yazdıkça aklıma geliyor. Yazmasam ayıp olur mu diye düşünüyorum ama yapabileceğim bir şey yok. Diğer çalışmalara başka bir yazımda uygun şekilde yer veririm. Bu platformda ilk yazım. İlkler unutulmaz ve bende unutulmamaya değer bir kaç çalışmanın adını anmayı doğru buldum. Onlar bizim için, ülkemize değer katmak ve nefes aldığımız dünyayı güzel kılmak için varlar. Sadece bana demeyen bu güzel insanların başarılarına şahit olmak eminim ki hepimizin arzusu. O zaman insan yaptıklarıyla dua eder diyerek sizi desteklemeye davet ediyorum.

Bu arada sosyal girişimciliği, bir sosyal pazarlama aracı olarak, sizde girişiminiz veya şirketiniz için buradan ilham edineceğiniz gibi çalışmalar üreterek değerlendirebilirsiniz. Örneğin biz; Aytunga olarak, henüz startup iken, geçen yıl startup demodayi düzenledik. Ayrıca  bu çalışmalarda uzman isimleri iki defa ağırlayarak sizlerle buluşturduk. Bu yıl onüç haftalık ciddi bir programlama ile tamamen ücretsiz PHP yazılım dili eğitimi vereceğiz. Detayları yakında, tüm sosyal medya hesaplarımızdan paylaşacağız. İyi olmak, yardımlaşmak, fayda sağlamak, inanın çok zor değil. Her şeyi devletlerden beklememeliyiz değil mi? Hem devlet denen kurum kimlerden oluşuyordu? Neyse 🙂 Bunu sadece birazcık daha fazla çalışarak, bizler de yapabiliriz. İnanın ve inanmaktan vazgeçmeyin, yeterli!

Bir sonraki içerikte görüşmek üzere.. 😉

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Viralif CEO ve ScorpApp Inc. Genel Koordinatörü Batu Uğrasız ile Röportaj

Yetişkin Eğitimlerinde Yeni Yaklaşımlar