içinde ,

ippa.biz Kurucu Direktörü Fatmanur Erdoğan ile Girişimcilik Üzerine Röportaj

Fatmanur ErdoğanUludağ Üniversitesi İşletme bölümünden mezun olduktan sonra University of California, Santa Barbara’da Pazarlama ve Elektronik Ticaret, Grafik ve Web Tasarım programlarını tamamlamasının ardından; Yorkville University’de Psikolojik Rehberlik ve Danışmanlık üzerine yüksek lisans yapmıştır. Kariyerine Norveç’te başlayan Erdoğan, Singapur ve Amerika’da farklı sektörlerde pazarlama ve marka yönetimi üzerine çalıştı. Türkiye’ye döndüğünde, BSH Bosch ve Siemens Ev Aletleri, The Coca-Cola Company, Allianz gibi uluslararası şirketlerde kurumsal iletişim, dijital pr ve sürdürülebilir gelişim alanında yaptığı çalışmalarla hem ulusal hem de uluslararası alanlarda ödüller aldı.

IPPA Istanbul Pozitif Psikoloji Akademisi kurucusu. Aynı zamanda Türkiye’nin ilk kariyer ve yönetim blogunun kurucusudur. 

Ülkemizde kadın girişimcilerin yeteri kadar desteklendiğini düşünüyor musunuz?

Ülkemizde kafası çalışan, üreten, yaratan, yenilikçi insanların yeterince desteklenmediğini düşünüyorum. Kadın veya erkek fark etmez.

En çok da vizyonu olan insanların pek desteklenmediğini düşünüyorum.

Girişimci olduğunuza hiç pişman oldunuz mu?

Beyaz Yakalı Girişimci isimli kitabımda girişimciliği ‘bir ruh hali, bir davranış şekli’ olarak tanımlıyorum. Yani girişimci olmanız için illa gidip bir şirket kurmanız gerekmiyor.

Başka bir şirket için çalışırken de girişimci davranış gösterebilirsiniz. Buna kurum içi girişimci diyoruz. Ancak kurumlar girişimci kişilikler için pek uygun ortamlar değil. Aynı zamanda girişimci davranış gösteren kişiler, hayatlarını daha fazla kendi kontrolleri altında hissederler. Bu da mutluluk kaynağıdır.

Ben kurumların içinde de girişimci davranış sergiliyorum. IPPA.biz’i kurduğumda ve yönetirken de girişimci davranış özellikleri gösteriyorum. Bu benim kişiliğimin önemli bir parçası. Özüm bu. Doğanızda olan bir özellikten pişman olmanız mümkün değil. Onu kucaklamamız gerekir.

Birçok konuya merakım var, meraklı olduğum konularda derinlemesine öğrenmeyi seviyorum, daha az merak ettiğim konularda mutlaka bilgi edinmeye ihtiyaç duyuyorum. Yenilik ve değişim için çaba vermek doğamda var.

Kaybetmekten korkmuyorum. Farklı deneyimlere açık bir yapım var. Gezmeyi ve hiçbir yere tam anlamıyla ait olmamayı seviyorum. Tek bir işle değil, birden fazla işle uğraşmayı çok seviyorum. İnsanlara güvenle yaklaşıyorum.

Yolunuza çıkan zorlukların üzerinden nasıl geldiniz? Girişimciliğinizde nasıl bir motivasyon ve destekle ayakta kalarak başarılı sonuçlar elde ettiniz?

Üstesinden gelebildiğim zorluklar için genelde doğru zamanda doğru yerde olmak gerekti sanırım. Israrcı bir yapım vardım. İnandığım işlerin arkasını kolay kolay bırakmam. Bu yüzden, inandığım işleri yapana kadar çözüm ararım. Bugün olmuyorsa, başka bir fırsatı mutlaka kollarım.

IPPA’yı 2013 yılında kurdum. İletişim danışmanlığı veren aynı zamanda iletişime/yönetime dair konularda eğitimler veren bir şirketiz. En güçlü yanımız güçlü stratejiler yaratabilmemiz ve bu yüzden çizdiğimiz projelerin temeli çok sağlam ve iletişimi kuvvetli oluyor.

Beni motive eden rutin bir hayatımın olmaması. Sürekli araştırma yapmam gereken, sürekli projeler için yeni stratejiler geliştirmem gereken, derinlemesine öğrenmem gereken işler yapıyorum. Kendimi iyi hayatımı dolu hissediyorum.

Girişimci hayata geçiş yapmak isteyen herkese Beyaz Yakalı Girişimci kitabımı öneririm. Gerçek sorunlara gerçek ve bilimsel öneriler sunuyorum.

Ne düşünüyorsun?

Bir yanıt yazın

Başarılı Kadın Girişimcimiz Nil Madi ile Yaptığımız Söyleşi

90. Oscar Ödüllerine Genel Bir Bakış