Fotoğraf Kaynağı: workflow.servicenow.com
içinde , , , ,

Kariyeriniz için 80.000 Saat

Yaşam
Yaşam
Kariyeriniz için 80.000 Saat
Loading
/

Pandeminin getirdiği ekonomik kriz, pek çok kişinin kariyer hayallerine ket vurmuş olabilir. Öte yandan kendi kendimize geçirdiğimiz ve ofis ortamından biraz uzak kaldığımız bu zaman diliminde işimizden, kariyerimizden ne beklediğimizi sorgulamak için de belki çok değerli bir fırsat edindik. The Generalist’in iki yıl önceki bölümlerinden birinde, Oxford Üniversitesi tarafından yürütülen bir kariyer programı olan 80.000 Hours’u tanıtmıştım. Bölümün üzerinden zaman geçse de bu konuya eğilmek için şimdi güzel bir fırsat.

Benim de öğretisinden faydalandığım 80.000, kariyerini “anlamlı, insanlığa faydalı, dünyada iz bırakacak” bir işle geçirmek isteyenler için dizayn edilmiş. Bilhassa son 20-30 yıl içinde dünyaya gelen jenerasyondansanız bu idealist cümleleri duymamış olma olasılığınız yok. 80.000 Hours programı, ismini bir insanın hayatında kariyerine ayırabileceği ortalama 80.000 saati olmasından alıyor ve bu süreyi nasıl efektif kullanabileceğinize dair ipuçları veriyor.

Programın sitesine girip arka arkaya takip edilecek video veya blog içerikleriyle kendinize yeni kariyer hedefleri çizebilir veya onların size her hafta e-posta atması seçeneğini tercih edebilirsiniz. Tamamen ücretsiz olan bu program bence pek çok kariyer rehberine göre çok daha ayakları yere basan ve aksiyona yönelik tavsiyeler veriyor.

Bir örnek vermek gerekirse, çoğumuz belki kariyerimizin belli bir noktasında büyük bir şirketin sabah 9 akşam 5 döngüsünden sıyrılıp bir sivil toplum kuruluşu için çalışmayı daha onurlu bulmuş olabiliriz. 80.000, bizzat sivil toplum kuruluşlarının gözünden, başka şirketlerde çalışıp insanların kazandığı serveti sivil toplum kuruluşlarına bağışladıklarında bizzat o kuruluşlarda çalışmaktan ne kadar daha büyük bir katkı yapıldığını akademik çalışmalarla ortaya koyuyor. Bir noktada gerçekten dünya için faydalı bir şey yapmak mı yoksa yalnızca iyilik timsali bir imaj peşinde olduğunuzu mu sorgulamanıza fayda sağlıyor.

Programın çok beğendiğim ikinci yönü ise hiçbir yerde bulamayacağınız türden iş ilanlarına yer vermesi. Eğer sizin için gerçekten dünyanın önde gelen sorunlarına odaklanacak bir kariyer doğru seçim olacaksa, düzenli olarak güncellenen iş ilanlarında yapay zeka dizaynından açlıkla savaş programlarına kadar dünyanın pek çok yerinde insanlığa hizmete adanmış kariyer fırsatlarını bulabilirsiniz. Maalesef burada Türkiye’den iş ilanı bulmak zor fakat lokasyon bazlı olmayan roller de hiç azımsanacak sayıda değil.

Bu programın detaylarını ve benim kariyer görüşlerimi nasıl etkilediğini öğrenmek isterseniz 80.000 Hours podcast bölümümü dinleyebilirsiniz. The Generalist’in diğer bölümlerini Spotify’da bulabilirsiniz. Keyifli günler!

Bengüsu

Ne düşünüyorsun?

Peki şimdi biz ne yapacağız bu boş vakitlerde?

Dijital Dönüşümde İnovasyon Yönetimi